Az én Tour de France-om

augusztus 01, 2018, 0 hozzászólás, Biciklizés

Nagyon szeretek kerékpár versenyt nézni a tv-ben, a tavaszi klasszikusoknál már csak a 3 heteseket szeretem jobban. Nem vagyok egyedül a világon, aki szerint a Tour de France a legjobb mind közül. Órákig tudnék áradozni az idei 3 hétről is, de most inkább csemegézek a kedvenceimből:

hős kategória: az amerikai Lawson Craddock, aki már első nap bukott, csurom véres arccal és repedt lapockával betekert a célba, majd másnap és minden egyes nap rajthoz állt. Ráadásul történelmet is írt, mert ő az egyetlen biciklis a verseny történetében, aki a verseny minden egyes napján utolsóként ért célba.

fair play kategória: az első naptól biztosra vettem, hogy Froome a kapitány a Sky-nál és azért jött a versenyre, hogy 5. alkalommal is megnyerje, Thomas csak 2. számú és csak taktika, hogy őt tartják mégis elől. De Dumoulin megcsinálta a versenyt, a Sky pedig nem kockáztathatta a Tour elsőséget azzal, hogy Thomast visszafogják. Froome pedig egyszeriben annyira emberi lett, az arcán őszinte örömmel és meg nem játszható mosollyal támogatta Thomast, és végül a 3. helyen zárta a versenyt. Boldognak látszott, hogy csapattársa és ezzel a csapata nyert.

lenyűgöző kategória: szuper Sagan az idén 2 Tour-rekordot is felállított: 477 pontot gyűjtött a spsrintekkel, ráadásul egyedül többet, mint a 2. és 3. helyezett együtt. Az összes Tour-jain 105 napot töltött zöld trikóban, azaz 105 napon volt a legtöbb ponttal rendelkező sprinter. Ha ez még nem lenne elég: eddig 7-szer indult a versenyen, 6-szor meg is nyerte a zöld trikót, azaz a sprinterek versenyét (a 7. versenyben sajnos kizárták, utólag kiderült, hogy elhamarkodottan és túl súlyosan döntöttek a bírák). És még mindig tudom fokozni: szerdán, 4 nappal a verseny vége előtt olyat esett… szerencsére nem tört semmije, beért szintidőn belül és rajthoz tudott állni azután is.

aktivitás kategória: Dan Martin lett a Tour legagresszívebb versenyzője, és tényleg, szinte minden nap csinálta a versenyt. Ő nem várt a többiekre, kezdeményezett, ment, ha volt ereje, nyilatkozott is, hogy nem fél kockáztatni egy esetleges összetett helyezést, ő versenyezni jött.

a legjobb csapat kategória: a Tour-on nekem még mindig a Sky. Olyanok ők, mint a Forma 1-ben a Ferrari. Akik nem szeretik őket, mindig azzal érvelnek, hogy annyi pénzzel, ami ennek a csapatnak van, nem nehéz dominálni. 1. minden csapatnak van lehetősége annyi pénzt összeszedni szponzoroktól, amennyit akarnak/bírnak, mert nincs limit meghatározva. 2. sok pénzt is el lehet költeni ész nélkül, de a csapat eredményessége mutatja, hogy ők jól csinálják. 7 év alatt 6-szor nyert Sky versenyző, ráadásul 3 különböző. Bátran mondhatjuk, hogy tudják mit csinálnak és azt profi gépezetként csinálják is.

esések kategória: elvileg nehéz a választás, mert potyogtak a bringások rendesen,  de Gilbert esése annyira 10 pontos, hogy nálam abszolút győztes. Sajnos nem lett jó vége, bár hősiesen letekerte az aznapi maradék 60 km-t, a térde odalett és fel kellett adnia a versenyt.

https://www.youtube.com/watch?v=e4j991TH1qk

 

bosszantó kategória: a szurkolók, akik fújogni állnak ki az út szélére, vagy azért, hogy a biciklist megdobják valamivel, arról nem is beszélve, aki le is löki a biciklist szánt szándékkal és ezzel egyenértékű a sikertelen próbálkozó is. Ennél csak egy fokkal jobb az a szurkoló, aki zászlót lenget a biciklis arcába, színes füstöt ereget a mezőnyre, a biciklis mellett fut, mert szelfit akar készíteni vagy segítő szándékkal lök egyet a felfelé küzdő versenyzőn.

https://twitter.com/tourdegila/status/1019972031675289601

 

csalódás kategória: a sprinterek, akik nem tudták szintidőn belül letekerni a távot vagy maguktól feladták a versenyt a nagy melegre és az irdatlan emelkedőkre tekintettel. Értem én, hogy a sprint erejüket kockáztatják, de ilyen nagy számban, mint idén, még nem ette meg őket a Tour a hegyeivel.

 

Nekem ilyenkor, hogy véget ér egy nagy verseny, üresek a délutánok, de mire ezt a blogot megírtam, sok cikket elolvastam, képeket nézegettem, kicsit kitöltöttem a hirtelen jött űrt… de már nincs sok hátra, 24 nap múlva kezdődik a Vuelta!

Megosztás:Új hozzászólás