200 km után

május 07, 2018, 0 hozzászólás, Biciklizés

Az idén 3. alkalommal teljesítettük a Szép Kihívást, 207 km-t tekertünk. Nem mondanám, hogy öreg rókák vagyunk ezen a távon, de itt, illetve a Balaton körül annyi tapasztalatot már gyűjtöttünk, hogy tudjak adni néhány jó tanácsot a hasonló produkcióra készülőknek.

Az első gondot a magaddal vinni kívánt felszerelés mennyiségének meghatározása jelenti, pláne, ha nem akarsz csomagtartón táskát vinni magaddal. Trekkingen ez nem gond, de országútin igen. Én sosem tekerek hátizsákban, csak ilyen alkalmakkor, meg is szokott vele gyűlni a bajom: bevág a pántja a vállamnál, az idő előrehaladtával a szendvicsek ugyan fogynak, de ha leveszem a hosszú ujjú felsőmet, az kitölti a helyét, és bizony rendesen megizzad a hátam alatta. Talán ideje beszerezni valami speciálisan biciklizéshez kialakított darabot…

Mire neki vágsz egy nagy távnak, már biztosan van betétes nadrágod. Ha lehet ne a legolcsóbb, szivacs betéteset vedd, mert óriási különbség van a minőségi betéthez képest. Hogy csak a legegyszerűbb problémát vegyük, a vacak betét beszívja és mind magában is tartja az izzadtságot, órákon át, melegben ez nem csak higiéniai problémákat tud okozni, de ki is dörzsöl. A felső legyen jól lélegző anyag, a reggeltől estig tartó viselés során meghálálja magát. Egy jó szélálló mellény, aminek szellőzik a háta, egy jól szellőző szél-eső dzseki konkrétan életmentő lehet. Hidegebb időben én nem feltétlen esküszök a réteges öltözködésre, egy jó aláöltözet egy jól megválasztott softshell anyagú dzsekivel pont elég lehet. Kesztyű nélkül szerintem nem lehet tekerni, egyrészt, mert az izzadtságtól csúszik a kezed, másrészt a jó helyen elhelyezett betét segít a zsibbadás ellen.

Ha a biztonságról és az egészségről van szó, nem lehet spórolni. A sisak legyen mérethelyes, jól szellőző, nem árt, ha van benne bogár védő háló, hallottam már darázscsípésről a fejbőrön :( Ja, és a sisak mit sem ér, ha nem védi a homlokot, hanem lazán hátra van tolva. Naptej használata még sötétebb bőrtónus esetén is kötelező egész napos tekerés alkalmával. Igaz, hogy jobban ragad a bőrre a kosz, de mostanában túl magas az UV sugárzás még tavaszi napokon is.

A biciklit is fel kell készíteni az útra. A sok defekt és útszéli műszaki probléma többsége a nem megfelelő karbantartás hiánya miatt van! A láncot minden használat után takarítani és olajozni kell, a külsőket ellenőrizni kell, a váltókat jól be kell állítani. Még ha nem is tudsz önállóan belsőt cserélni, mindig legyen nálad egy tartalék, lesz férfi, aki segít. A kresz előírásainak betartását a rendőrök bármikor számon kérhetik, ezért ha nincs is felszerelve, legyen nálad első és hátsó lámpa.

Oké, összepakoltunk, bicikli rendben, indulás!

Nagy igazság, hogy biciklizés közben, ha éhesnek érzed magad, az már régen rossz. Indulás előtt enni kell, akkor is, ha egyébként nem szoktál reggelizni. Minimum egy banánt. Hosszú táv közben meg kell állni és pótolni az elveszített kalóriákat. Szeretem ezt a sportot, mert szénhidrátot kell enni közben :)  Nekem személy szerint nagyon bejött a Nutella, a legnagyobb melegben sem gond, hogy beleolvad a táskába. Szeretek még magokat is vinni magammal (mogyoró, sós is, mandula, pisztácia), mert egy idő után nekem gondot okoz az evés, az energia viszont kell. Jártam már úgy, hogy kihagytam egy evést, mert nem voltam éhes, aztán meg az energiahiánytól szédültem és remegtem L Ekkora táv után fontos a befejezés utáni étkezés is, különben más nap erőtlen leszel, én hajlamos vagyok a szédülésre is, akár egész napon át. Az evésnél már csak inni kell többet. Egy kulaccsal sose vágj neki egész napos kalandnak, és minden lehetőségnél töltsd fel. Szerencsére az országban sok helyen működnek még a közkutak, kellemes és hűvös vizet lehet belőlük vételezni. Az elvesztett vitaminok és ásványi anyagok pótlására izotóniás ital javasolt, én személy szerint nem szeretem, ezért mindig van nálam só tabletta. Görcs ellen pedig magnézium, de ne csak akkor vedd be, amikor már elkapott, hanem menet közben is.

Még ami nélkül én sosem indulok el: fájdalomcsillapító tabletta, nedves törlőkendő, és a férjem, aki nem hagyja, hogy menet közben feladjam, amikor már nagyon elegem van a szélből és a rossz utakból.

Ahogy mondani szokás, a csodás dolgok a komfort zónán kívül vannak, biciklire lányok, feszegessük a határainkat, életre szóló élmény lesz belőle!

Megosztás:Új hozzászólás