Anyagok

poliészter (PES):

szintetikus anyag. könnyen kezelhető, gyorsan szárad, nem gyűrődik, maximális szakítószilárdság, hűvös tapintás, jól szigetel, fényálló, hőálló, formatartó, szélálló, vízálló, lélegző

poliamid (PA):

szintetikus anyag. gyorsan szárad, gyenge nedvszívó, magas szakítószilárdság, hűvös tapintál, kopásállósága magas

elasztán (EL):

szintetikus anyag. rendkívül rugalmas

soft shell:

100% poliészter

Általában kabátot, mellényt készítenek belőle. Rideg legfelső védőburok eső/hó és szél ellen. Tartós, ősztől tavaszig elengedhetetlen viselet kerékpározáshoz. Tulajdonságait az alábbi mérőszámokkal jelzik:

  • CFM: szélállóság 100% teljes védelem

azaz minél nagyobb az érték, annál jobban véd a szél ellen

  • PSI: vízállóság 1=7000 mm

azaz minél nagyobb az érték, annál jobban véd az eső ellen

  • RET: lélegzőképesség 0-30-ig értékben mérik

30+ nem lélegzik

20-30 alig lélegzik

13-20 nagy igénybevétel mellett nem lélegzik

6-13 jól lélegzik

0-6 nagyon jól lélegzik

kezelése:

30 fokon mosható. Szárítógép és vasaló használata tilos, akárcsak a fehérítés.

polár:

100% poliészter

Középső melegen tartó réteg, ezért kiváló mellények, pulóverek készítéséhez. Remekül szigetel és jól lélegzik, puha tapintású könnyű anyag, ezért általában mindenki nagyon szereti. Vízlepergető hatású, ezért nem nagy baj, ha az eső elkap bennünket viselése közben, de tartós esőben viselése nem a legjobb megoldás. Jellemzően 3 féle vastagságban kapható:

  • 100 g/m2 vékony
  • 200 g/m2 közepes
  • 300 g/m2 vastag

kezelése:

30-40 fokon mosható. Szárítógép használatát a gyártók általában nem ajánlják, saját tapasztalatom szerint azonban nem okoz problémát.

technikai anyag:

Tág gyűjtőfogalom, amely magában foglal minden anyagot, amelyet a poliamid, a poliészter és az elasztán trió keverékéből kifejezetten sportoláshoz, aktív tevékenységhez készítenek.

Télen kiváló aláöltözetnek, nyáron magában hordható. Így készülhet belőle hosszú, rövid ujjú vagy ujjatlan felső, nadrág. Szintetikus anyag, de már közel sem hasonlít gyermekkorunk nejlon anyagára! Kellemes viselet a bőrnek, szín és formatartó, a nedvességet jól vezeti, gyorsan szárad, jól szellőzik és nem gyűrődik. Nem véletlen, hogy sport mezek készítéséhez már csak ezt az anyagot használják a gyártók.

kezelése:

30-40 fokon mosható. A magam részéről öblítő használatát nem ajánlom. A bio mosás hívei bátran használjanak szódabikarbónát akár előáztatáshoz, akár öblítéshez. Szárítógép kerülendő, de nem is kell, hiszen nagyon gyorsan szárad.

bambusz:

100% természetes, a bambuszból kinyert cellulózból készített anyag

Elterjedtek a belőle készült alsóneműk, de egyre több gyártó készít aláöltözetet és felsőruházatot. Nagyon puha, lélegző anyag, amely gyorsan szárad, nedvességet elvezeti. Rugalmas, antisztatikus, antibakteriális. Szagokat nem tartja meg. Antiallergén. Véd a nap káros uv sugárzásától.

kezelése:

30-40 fokon mosható, egyes gyártók ajánlják, hogy tegyük mindezt kifordítva. Öblítő használatát nem ajánlják. Szárítógép használatát a gyártók nem ajánlják, saját tapasztalat szerint nem okoz problémát.  Alacsony hőfokon vasalható.

pamut (CO):

gyapotból készült természetes anyag

Az ezzel a jelzéssel ellátott anyagok nagy része ma már a formatartósság kedvéért kis százalékban (általában 5%) elasztánt tartalmaz a pamut mellett. Ezt az anyagot mindenki ismeri és szívesen viseli egész évben. Nedvszívó képessége nagy, magas hőt rosszul viseli, nem fényálló, bőrbarát, baktériumoknak ellenáll, antisztatikus. Gyűrődik, jellemzően nem formatartó: mosásban összemehet, ez utóbbi két tulajdonság javítására használják az elasztánt.

kezelése:

30-40 fokon mosható. Szárítógép használatát a gyártók nem ajánlják, saját tapasztalatom szerint azonban nem okoz problémát. Vasalható.

bio/organikus pamut:

A pamut előllátítása során nem használnak szintetikus vegyszereket, csak természetes megoldásokkal dolgoznak, sok helyen kézi erővel művelik a földeket, gondozzák a növényeket és végzik a betakarítást. A gyapot termesztésének nincsenek környezeti és egészségügyi következményei. Érzékeny bőrűeknek kifejezetten ajánlott a viselése, mert kisebb a valószínűsége, hogy az így előállított pamut allergiás tüneteket okozna, mivel nem kezelik semmilyen bőrirritáló anyaggal.

kezelése:

30-40 fokon mosható. Szárítógép használatát a gyártók nem ajánlják, saját tapasztalatom szerint azonban nem okoz problémát. Vasalható.

merinó (WO):

100% természetes merinó gyapjú

Jellemzően téli aláöltözet készül belőle. Megtartja a meleget, de szellőzik és lélegzik. Jó hőtartását a szál laza-levegős szerkezetének köszönheti. Nagyon könnyű viselet. Minél vékonyabb a szál, amiből az anyagot szövik, annál kellemesebb, puhább viselet, a 7-23 mikrométer szálvastagságú anyag nagyon puha. Vízlepergető hatású, ezért nem nagy baj, ha az eső elkap bennünket viselése közben, de tartós esőben viselése nem a legjobb megoldás. Nem szagosodik. Egyes gyártók különböző szövésvastagságú anyagot használnak:

50 g/m2 nagyon vékony, jellemzően alsónemű készül belőle

100 g/m2 vékony, hűvös időre

150 g/m2 közepes, hűvös időre

200 g/m2 vastag, hideg időre

kezelése:

30-40 fokon mosható. Szárítógép használatát a gyártók nem ajánlják, tekintettel arra, hogy drága, én sem próbálkoztam vele.

Len (LI):

természetes anyag, a len növény szárának rostjaiból készítik

Nedvességfelvétele jó:  gyorsan szívja a nedvességet és gyorsan szárad. Nagy melegben ezzel segíti a test hőszabályozását, szellős, kényelmes viselet. Tapintása hűvös, szakítóereje nagy. Nem bolyhosodik, viszont könnyen foszlik. Nem rugalmas, nincs nyúlása, könnyen gyűrődik, ez utóbbi teszi egyedivé használat közben. Jól festhető, de erős uv.fényben szép színéből veszíthet. Bőrbarát, anti-allergén  és nincs elektrosztatikus töltése.

kezelése: max. 30 fokon mosható. Szárítógépben szárítható, vasalása még nyirkos állapotban tartósabb eredményhez vezet.

viszkóz (CV):

természetben megtalálható cellulózból (pamut, fenyő, bükkfa) mesterségesen, vegyi eljárással készített anyag

A formatartósság kedvéért kis százalékban (általában 5%) elasztánnal keverik. Ezt az anyagot mindenki ismeri és szívesen viseli akár télen, akár nyáron. Alsó és felsőruházat egyaránt készül belőle. Lágy esésű, nagyon kellemes viselet a bőrnek, méretét-formáját jól tartja. Jó a légáteresztő és nedvszívó képessége, gyorsan szárad. Élénk színre jól festhető, színtartósága jó. Elektrosztatikus feltöltődésre kevésbé hajlamos.

kezelése:

30-40 fokon mosható. Szárítógép használatát a gyártók nem ajánlják, saját tapasztalatom szerint azonban nem okoz problémát. Óvatosan vasalható.